Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká vláda navrátila migrantům 522 odebraných dětí

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Washington - Vláda USA vrátila do rodin migrantů 522 dětí, dalších 16 se ke svým rodinám dostane během dalších 24 hodin. Menší počet nezletilých odebraných z rodin z jiných důvodů než kvůli politice nulové tolerance, zůstane odděleno. Jde o případy, kdy nelze potvrdit příbuzenský vztah.

Americký prezident Donald Trump ve středu dekretem zastavil spornou praxi rozdělování rodin nelegálních přistěhovalců na americko-mexické hranici.

Úřady od května zpřísnily postup vůči migrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Na dospělé je uvalena vazba, jejich děti pak úřady až dosud nuceně umísťovaly do internátní péče, což vyvolalo v USA i zahraničí tvrdou kritiku vlády. 

V zařízeních Úřadu pro zdraví a lidské služby (HHS) zůstává podle AP 2053 zadržených nezletilých. Na jejich sjednocení s rodinami úřad pracuje. Z tohoto počtu 83 procent dětí přišlo do Spojených států bez rodiče nebo opatrovníka, 17 procent tam bylo umístěno v důsledku prosazování politiky nulové tolerance.

Témata:  USA přistěhovalectví děti

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy