Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce nelegální migranty z USA vyhošťovat okamžitě a bez soudů

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Vláda USA stále zadržuje 2053 dětí imigrantů zatčených v rámci "nulové tolerance" zavedené v květnu a prezident Donald Trump přilévá olej do ohně. Spojené státy by podle něj měly přitvrdit postup vůči ilegálům a vyhošťovat je okamžitě a bez soudů.

Americké úřady od května zpřísnily postup vůči migrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Na dospělé je uvalena vazba, jejich děti pak úřady až dosud nuceně umísťovaly do internátní péče, což vyvolalo v USA i v zahraničí tvrdou kritiku vlády.

Trump sice rozdělování rodin ve středu dekretem zastavil, dnes však přišel s návrhem na ještě ráznější řešení imigračního problému.

"Nemůžeme dovolit, aby tihle lidé pronikali do naší země. Když někdo přijde, musíme je ihned, bez soudců či soudních procedur, dostat zpátky, odkud přišli," napsal dnes Trump na twitteru. Dodal, že americké imigrační politice se "vysmívá celý svět" a je velmi neférová k přistěhovalcům, kteří mají řádné doklady. Většina dětí se podle něho dostává do USA bez rodičů.

Pozornost americké veřejnosti i politiků již týden poutá situace dětí oddělovaných od rodičů a úřady v sobotu přišly s prvním podrobnějším plánem na řešení problému rozdělujícího i Trumpovu Republikánskou stranu. Rada Bílého domu pro vnitřní politiku (DHS) oznámila, že byl zahájen "dobře koordinovaný" proces vedoucí ke znovusjednocení rodin. Právní zástupci rodičů odebraných dětí ale namítají, že přehledná opatření zavedena nebyla.

Záchytné centrum Port Isabel v Texasu bude podle DHS sloužit jako "hlavní místo znovusjednocení rodin a centrum odsunu" pro dospělé osoby zadržované Úřadem pro přistěhovalectví a výběr cel (ICE).

Mnoho rodičů hodlá v USA podle jejich právních zástupců požádat o azyl. Jak bude navrácení dětí rodinám v tomto případě fungovat, není podle sdělení DHS jasné. Děti mají ve 24 hodinách od příjezdu do zařízení, které kontroluje Úřad pro zdraví a lidské služby (HHS), možnost mluvit s potvrzeným rodičem, příbuzným či opatrovníkem, uvedla DHS.

Témata:  Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy