Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská policie pozatýkala členy ultrapravicové skupiny, plánovali útoky na muslimy

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - V noci ze soboty na neděli proběhly v okolí Paříže, ve městě Vienne jižně od Lyonu i na Korsice rozsáhlé policejní razie proti pravicovým extremistům. Podle úřadů chystali útoky na muslimy.

Operaci vedla tajná služba DGSI a podle francouzského ministerstva vnitra vycházela ze sledování mnoha osob. AFP uvádí, že jde o vzácný případ, kdy protiteroristické aktivity cílí na ultrapravici.

Podle jednoho nejmenovaného zdroje chtěli zadržení přejít k "násilným činům s pro tuto chvíli nejasnými obrysy", přičemž by jejich cílem byly "osoby muslimského vyznání".

Další osoba obeznámená s vyšetřováním uvedla, že terčem násilí se měly stát osoby, o nichž se extremisté domnívali, že jsou napojené na "radikální islám". Podle francouzské televize LCI se mělo jednat o radikální imámy, islamisty propuštěné z vězení ale také náhodně vytipované zahalené ženy.

Osoby, které tyto útoky plánovaly v rámci skupiny se zkratkou AFO (Action des forces opérationnelles), ale prý neodpovídají běžným představám o extremistech. Jsou mezi nimi údajně otcové a muži středního věku a většina ze zadržených nemá kriminální minulost.

Témata:  Francie muslimové extremismus policie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy