Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA přerušily politiku nulové tolerance. Úředníci už chystají nový plán

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy dočasně zastavily výkon politiky nulové tolerance vůči ilegální migraci, jejíž květnové zavedení prezidentem Donaldem Trumpem vedlo ke kontroverznímu rozdělování rodin s dětmi. Úřady nicméně už pracují na novém plánu, jak co nejrychleji trestně stíhat přistěhovalce bez dokladů.

Pohraniční a imigrační úředníci přerušili praxi okamžitého zadržování lidí překračujících hranici bez povolení již minulý týden v reakci na Trumpův dekret zakazující rozdělování rodin přistěhovalců.

Trump ale neměl v plánu přerušit stíhání migrantů nelegálně přicházejících do USA. Chtěl docílit, aby mohli být zadržováni společně s dětmi. Podle právníků je však takovýto postup dlouhodobě neudržitelný.

"Můžeme připravit plán, podle něhož všichni dospělí, kteří berou děti přes hranice, porušují naše zákony, vystavují jejich životy nebezpečí na hranicích, budou moci být stíháni bez dlouhodobějšího oddělení od svých dětí," řekl v pondělí šéf celního a pohraničního úřadu (CBA) Kevin McAleenan na tiskové konferenci v Texasu.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions v pondělí na konferenci v Nevadě hájil Trumpovu protiimigrační politiku. Prohlásil, že nepříjemnou situaci musí vyřešit Kongres. Sněmovna reprezentantů se chystá tento týden hlasovat o imigračním zákonu, který by nynější krizi napravil.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy