Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii vyšetřují 10 extremistů, kteří chtěli útočit na muslimy. Vedl je expolicista

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii začali vyšetřovat několik osob, které jsou podezřelé z plánování útoků proti muslimům. Je mezi nimi i 65letý bývalý policista, který byl nejspíš vůdcem skupiny, a jeho manželka.

Deset stoupenců krajní pravice ve věku 39 až 69 let bylo zadrženo o víkendu na několika místech, mimo jiné v pařížské oblasti, ve městě Vienne jižně od Lyonu a na Korsice.

Při policejní akci bylo objeveno 36 zbraní, návod, jak podomácku vyrobit výbušninu, i látky potřebné k výrobě peroxidu acetonu (TATP). Ten patří do skupiny velmi nebezpečných třaskavin.

Čtyři osoby zůstanou během procesu ve vazbě, čtyři byly propuštěny a dvě stále čekají, až soudce rozhodne o jejich osudu. Celá skupina začala být oficiálně vyšetřována kvůli podezření "z členství ve zločinecké organizaci plánující teroristické činy," uvedla francouzská prokuratura.

Témata:  Francie muslimové extremismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy