Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku se objevily další případy klíšťové encefalitidy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Bratislava - Po epidemii klíšťové encefalitidy na východním Slovensku zaznamenali hygienici další případy onemocnění, tentokrát ale v jiné části země.

Nejméně část pacientů se nakazila po konzumaci ovčího sýra. Veterináři mezitím nařídili plošné kontroly hospodářských zvířat.

Osm případů klíšťové encefalitidy na středním Slovensku dnes oznámil tamní regionální úřad veřejného zdravotnictví. U poloviny pacientů byl prokázán přenos nákazy po konzumaci ovčího sýra z nejmenované salaše, které úřady zakázaly výrobu a prodej produktů.

Většina z celkového počtu nemocných byla hospitalizována, tři lidé měli těžký průběh onemocnění. To se projevuje mimo jiné vysokou teplotou, bolestmi hlavy či ztuhnutím šíje a může zanechat trvalé následky například v podobě chronické bolesti hlavy.

Témata:  Slovensko klíšťata

Aktuálně se děje

18. května 2024 13:26

Ficův převoz jinam není možný. Pozitivní prognóza se podle Kaliňáka blíží

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy