Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země EU se shodly na dalším prodloužení protiruských sankcí, podpořily i obchodní odvetu vůči USA

Evropská unie, Brusel
Evropská unie, Brusel
Foto: Vláda.cz

Brusel - Na čtvrtečním summitu EU, který se protáhl dlouho do noci, se neřešila pouze migrace. Země unie se dohodly, že o další půlrok prodlouží hospodářské sankce vůči Rusku. Debatovalo se také o obchodní válce s USA, kterou spustila Trumpova cla na dovoz hliníku a oceli.

Sankce, kterých se prodloužení týká, jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Znamená to, že některé ruské firmy budou mít nadále ztížený přístup k mezinárodním financím nebo nebude možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

Odvetná opatření uvalila unie na Rusko kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym a také kvůli podpoře proruských separatistů v Donbasu. 

Kvůli ukrajinské krizi přijala unie i další opatření. Zmrazený majetek a zakázány cesty do EU má řada fyzických i právnických osob, které se podílejí na rozbíjení ukrajinské územní celistvosti. Protože EU neuznává ruskou anexi Krymu, je také zastavena prakticky veškerá spolupráce s touto oblastí a s tamními podniky.

Prezidenti a premiéři 28 zemí EU jednoznačně podpořili kroky, kterými se Evropská komise rozhodla reagovat na nová americká cla. "EU musí odpovědět na všechny akce čistě protekcionistické povahy, včetně zpochybňování Společné zemědělské politiky (EU)," stojí v závěrech summitu.

Americký prezident Donald Trump k březnovému uvalení cel využil americký zákon z roku 1962, který prezidentovi takový krok umožňuje v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost. To EU, tvořená dlouholetými spolehlivými spojenci USA, označila za absurdní. Unie reagovala nejen tím, že se obrátila na Světovou obchodní organizaci, ale také spuštěním vlastních cel na široký vějíř amerických výrobků - například na dovoz motocyklů, džínů nebo whisky.

Prezident Trump následně pohrozil možností uvalit cla na dovoz evropských automobilů, což je pro EU velmi citlivá oblast. Evropská komise už varovala, že na případné zvýšení cel na dovoz aut do USA odpoví vlastními kroky.

Témata:  EU protiruské sankce clo

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy