Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kotlebovec byl obviněný z šíření xenofobie. Soud ho osvobodil

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Pezinok - Poslanec za kotlebovce Stanislav Mizík byl zproštěn obžaloby v kauze xenofobních výroků na sociální síti vůči osobnostem, kterým slovenský prezident Andrej Kiska loni udělil vysoká státní vyznamenání.

Prokuratura obžalovala Mizíka kvůli příspěvku na profilech označených LSNS, pod kterým bylo uvedeno jméno tohoto poslance a který kádroval podle židovského původu osobnosti vyznamenané hlavou státu. Příspěvek kromě jiného obsahoval text, že Kiska "Řád Bílého dvojkříže II. třídy udělil českému režisérovi židovského původu Juraji Herzovi a také Michaelu Kocábovi - sluníčkáři, ochránci cikánů, muslimů". Židovský původ byl zmíněn také u dalších dvou vyznamenaných včetně Evy Mosnákové, která přežila holokaust.

Mizík během procesu pouze řekl, že je nevinen, a odmítl v případu vypovídat. Jeho advokáti postavili obhajobu i na tom, že Mizík údajně neumí pracovat s počítačem tak, aby dokázal napsat příspěvky na sociální síť.

"Co se týče statusu na sociální síti, nevíme, kdo ho zveřejnil a na čí podnět. Soud neměl jistotu, že obžalovaný vytvořil status, soud neměl jistotu, že ho (Mizík) zveřejnil," řekl dnes soudce Specializovaného trestního soudu při vynesení rozsudku.

Verdikt není pravomocný, prokurátor oznámil, že se odvolá. Podle něj je dostatek důkazů k odsouzení poslance za extremismus. 

V dubnu Specializovaný trestní soud jinému poslanci LSNS Milanu Mazurekovi vyměřil pokutu za výroky v pořadu soukromé rozhlasové stanice, kde poslanec hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty. Mazurek i prokurátor se proti verdiktu odvolali.

Témata:  Slovensko xenofobie soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy