reklama

Oslavy svátku svatého Fermína začínají v pátek a končí 14. července, letos bez triček se sexistickými motivy. Prodejcům takový suvenýrů bude hrozit zabavení materiálu bez náhrady. "Sanfermínské slavnosti si musí svobodně a bezpečně užít i ženy," zdůvodnila svůj krok pamplonská radnice.

Nařízení zveřejnila minulý měsíc krátce poté, co soud propustil na kauci pětici mužů, kteří byli letos v dubnu nepravomocně odsouzeni k devíti letům vězení za sexuální zneužití osmnáctileté dívky při pamplonských oslavách v roce 2016.

Prokuratura ale žádala mnohem vyšší trest za opakované znásilnění, což soud neuznal. Verdikt vyvolal masové protesty po celém Španělsku a ministerstvo spravedlnosti poté ustavilo expertní komisi, která má přezkoumat příslušné paragrafy v trestním řádu.

Pamplonská radnice chce letos jakémukoli sexuálnímu násilí zabránit i speciální mobilní aplikací, která v případě ohrožení umožní stisknutím jednoho tlačítka dát signál místní policii a ta dorazí na základě lokalizace telefonu dané osoby. 

Loni se oslav svatého Fermína ve dvousettisícové Pamploně účastnilo na 1,4 milionu lidí. Podle místní univerzity nahlásilo během nich sexuální násilí 22 žen. Nejhorší byl ale rok 2008, kdy byla během slavností zabita zdravotní sestra Nagore Lafaggeová. Mladá žena šla tehdy se svým kolegou do bytu, kde ji muž znásilnil a zabil.

Běh s býky se koná vždy ráno a obvykle trvá jen několik minut. V roce 1959 se ale podle deníku El País vymknul kontrole a trval půl hodiny, než se podařilo býka dostat do ohrady. Organizátoři k tomu museli použít psa. Za posledních sto let zemřelo při běhu s býky v Pamploně 16 lidí, z toho dva cizinci - v roce 1935 Mexičan a v roce 1995 Američan.