Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otrava novičokem v Amesbury? Zrudly mu oči, z úst odkapávaly sliny, popisuje svědek

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Předmět kontaminovaný novičokem, kterým se otrávil britský pár Charlie Rowley (45) a Dawn Sturgessová (44), nemohl být podle experta v otevřeném prostoru, neboť by se jed vlivem deště a slunečního záření postupně rozpadal.

S odvoláním na nejmenovaného vládního vědce o tom dnes informoval portál BBC. Jednou z hypotéz, o které média informovala ve čtvrtek, je možnost, že se dvojice dostala k obalu pro uložení nebezpečné látky.

Podle zpřesněných informací byla z domu v Amesbury nejdříve do nemocnice převezena Sturgessová, o několik hodin později také její partner Rowley.

Rowleyho přítel Sam Hobson vypověděl, že s Rowleym po převozu Sturgessové šel do lékárny vyzvednout léky na předpis a po návratu začali plánovat návštěvu nemocnice. Rowley se ale najednou začal chovat zvláštně, začalo mu být velké horko, potil se, zrudly mu oči a z úst mu odkapávaly sliny, tak mu zavolal záchranku.

Sturgessová podle médií žila na ubytovně v Salisbury, kde se novičokem otrávili ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije. Ubytovnu již policie evakuovala.

Témata:  Velká Británie novičok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.