Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu bylo popraveno osm teroristů IS, při jejich útoku zahynulo 18 lidí

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Teherán - V Íránu bylo popraveno osm teroristů usvědčených za loňský útok na parlament a teheránské mauzoleum ajatolláha Rúholláha Chomejního, při kterém zahynulo 18 lidí. Šlo o vůbec první akci sunnitského Islámského státu (IS) na území převážně šíitského Íránu.

O popravách dnes informovalo několik íránských agentur včetně agentury Mízán, specializované na justiční témata. Ze zpráv není jasné, kdy byly popravy provedeny, v zemi se popravuje oběšením.

Írán patří k zemím vykonávajícím trest smrti ve velkém počtu. Čelí za to kritice - loni bylo popraveno 507 osob. Většina z nich byla odsouzena za drogové delikty. Podle Amnesty International se Írán v počtu vykonaných rozsudků smrti na světě řadí hned za nejlidnatější zemi světa Čínu.

Ani v Íránu ovšem není dle agentury AP běžné popravit tolik lidí najednou. Naposledy se tam hromadná poprava konala v roce 2007, kdy bylo oběšeno sedm mužů odsouzených za znásilnění.

Témata:  Írán popravy Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy