Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v Japonsku: Úřady hlásí už 16 mrtvých, miliony lidí se mají evakuovat

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Záplavy a sesuvy půdy na západě Japonska mají už 16 obětí. Dalších 50 lidí se pohřešuje. Třem milionům domácností úřady nařídily či doporučily evakuaci, zejména v prefekturách Hirošima a Okajama.

Do záchranných operací se podle agentury Kjódó zapojilo na 4800 příslušníků ozbrojených sil, policie a hasičského sboru. Poškozeno bylo více ne 500 domů. Hasiči hovoří o nejméně čtyřech desítkách zraněných. Ze 16 smrtelných případů potvrdily devět mrtvých místní úřady v Hirošimě.

Japonský premiér Šinzó Abe na poradě s ministry nařídil, aby na prvé místo kladli záchranu životů a neprodlené vyslali záchranáře.

Meteorologové varovali od čtvrtka před průtržemi mračen, záplavami, sesuvy půdy a údery blesků. Rekordní srážky předpovídají na neděli. V prefektuře Koči během hodiny napršelo 90 milimetrů srážek, předpověď ale varuje i před 250 milimetry.

Témata:  povodně v Japonsku Japonsko sesuv půdy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy