Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovák rozesílal dopisy s radioaktivní látkou, dostal doživotí

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Bratislava - Muž z Popradu, který úřadům posílal dopisy kontaminované radioaktivní látkou, dnes dostal u soudu v Bratislavě doživotní trest. Verdikt není pravomocný, obžalovaný se odvolal.

Muž v listopadu 2016 poslal nejméně pět dopisů na soudy, policii či ministerstvo spravedlnosti, ve kterých vyhrožoval soudcům, policistům a prokurátorům. Některé zásilky byly kontaminovány látkou americium, která je nebezpečná hlavně při vdechnutí.

Prokuratura za toto počínání muže obžalovala z terorismu a z přechovávání zakázaných látek.

"Tato záležitost je výjimečná. Toto nebyl planý poplach, zásilky neobsahovaly mouku, ale zcela nebezpečný radioaktivní materiál," citoval portál TVnoviny.sk soudce Specializovaného trestního soudu, který se případem zabýval.

Ještě před obviněním zmiňovaného muže tehdejší slovenský policejní prezident Tibor Gašpar řekl, že v zásilkách byla stopová kontaminace nebezpečné látky a že nešlo o "jaderný útok". 

Témata:  Slovensko soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy