Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud zamítl žádost o zadržování rodin migrantů pohromadě

USA
USA
Foto: Pixabay

Los Angeles - Federální soud v Los Angeles zamítl žádost vlády USA, aby umožnil zadržovat děti ilegálních imigrantů déle než dosavadních dvacet dní. Soudkyně Dolly Geeová argumenty ministerstva spravedlnosti označila za pochybné a cynické.

Prezident Donald Trump se v červnu ocitl pod palbou kritiky kvůli praxi odebírání dětí migrantům, kteří do USA vstoupili nelegálně. Vláda proto požádala, aby mohla nezletilé migranty zadržovat v táborech spolu s jejich rodiči, kvůli čemuž by se však musel změnit dokument z roku 1997, který zakazuje zadržování dětí v imigračních centrech déle než 20 dní.

Soudkyně Geeová ale uvedla, že žádost ministerstva spravedlnosti je "cynickým pokusem přesunout na soudy zodpovědnost za dvacet let nečinnosti Kongresu a neuvážené akce výkonné moci, které vedly k současnému patu".

Jiný soud před časem rozhodl, že všechny děti mladší pěti let, které byly odděleny od svých rodičů při nelegálním vstupu do USA, musí být zpět u rodičů do 10. července, ty starší pak do 26. července. Dnes ale americká vláda během soudního slyšení uvedla, že stihne rodičům vrátit jen zhruba polovinu z těchto dětí. Jako důvod uvedla mimo jiné to, že rodiče některých dětí byli již deportováni.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy