Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Peter Carrington, poslední žijící člen vlády Winstona Churchilla

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - V pondělí ve věku 99 let zemřel britský politik Peter Carrington, který byl posledním žijícím členem kabinetu někdejšího premiéra Winstona Churchilla.

V Churchillově poválečné vládě působil v letech 1951 až 1954 na ministerstvu zemědělství jako parlamentní tajemník, což byla nižší ministerská funkce. V dalších vládách pak zastával mimo jiné posty ministra zahraničí a ministra obrany.

Na funkci ministra zahraničí v kabinetu Margaret Thatcherové rezignoval v roce 1982 v reakci na argentinskou okupaci Falklandských ostrovů. Británie ostrovy po krátké válce dobyla.

Úřad premiérky Theresy Mayové dnes ke Carringtonovu skonu uvedl, že je to velmi smutná zpráva. Sněmovna lordů, jejímž členem byl Carrington desítky let, sdělila, že zemřel v pondělí.

Témata:  Velká Británie úmrtí Winston Churchill

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.