Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelská policie několik hodin vyslýchala premiéra Netanjahua

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém - Izraelská policie dnes čtyři hodiny vyslýchala tamního premiéra Benjamina Netanjahua kvůli podezření z ovlivňování médií.

Šlo o jednu ze tří kauz, v níž je Netanjahu vyšetřován, ve dvou už policie doporučila zahájit stíhání. O tom ale bude rozhodovat generální prokurátor. Netanjahu pochybení popírá a po dnešním výslechu podle deníku Haarec řekl, že mu nebylo předloženo nic nového.

Jde o případ, který se týká telekomunikační firmy Bezeq, pod niž spadá zpravodajský server Walla. Policie Netanjahua vyslýchá kvůli podezření, že si za výhodné regulační opatření, z něhož mělo prospěch vedení Bezequ, zajistil příznivé zpravodajství Wally. Výhody mohl poskytnout coby šéf ministerstva spojů, jež do loňska řídil.

V kauze Bezeq byli zadrženi dva bývalí Netanjahuovi blízcí spolupracovníci, kteří se rozhodli svědčit. Jde o Nira Hefece a Šloma Filbera, kteří poskytli policistům nový materiál. Dnes má být vyslechnut i bývalý akcionář ve firmě Bezeq Šaul Elovič, který z poskytnutých výhod těžil. Podle izraelské televize mu příznivá regulační opatření mohla vynést stovky milionů šekelů (miliardy Kč).

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy