Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko splní migrační kvótu stanovenou EU, přijme víc než 19 tisíc uprchlíků

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělsko splní kvótu pro příjem migrantů z Řecka a Itálie, kterou v roce 2015 slíbilo Španělsko v rámci Evropské unie. Informoval o tom dnes ministr zahraničí Josep Borrell.

Ve středu ke splnění kvóty vyzval vládu španělský nejvyšší soud. Podle deníku La Vanguardia jde o první verdikt soudu evropské země, který takto vyzval vládu ke splnění migrační kvóty v rámci EU. 

Nejvyšší soud vládě ve středu vytkl, že měla od září 2015 do loňského září přijmout 19.449 migrantů z Itálie a Řecka. Těmto zemím měly ostatní státy EU takto pomoci s masovými přílivem běženců. Španělsko ale podle soudu přijalo z dané kvóty jen asi 13 procent migrantů.

Nový španělský premiér Pedro Sánchez dnes řekl, že jeho vláda závazek předchozí vlády Mariana Rajoye splní. "Sliby se mají plnit a naše vláda už od samého začátku ukázala empatii a vstřícnost s ohledem na dramatickou situaci, kterou zažívají tisíce lidí ve Středomoří," uvedl. Jeho vláda, která je v úřadu teprve měsíc, v červnu přijala přes 600 migrantů z lodi Aquarius, které odmítla Itálie a Malta.

Migrační kvóty budily předchozí tři roky velké vášně uvnitř EU. V září 2015 ministři vnitra EU schválili rozdělení 120.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi ostatní země unie, proti byla Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Předtím se země EU shodly na přerozdělení 40.000 osob z Itálie a Řecka konsensuálně. 

Témata:  Španělsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy