reklama

Americký exprezident je potomkem Keňana Baracka Obamy a Stanley Ann Dunhamové, která pocházela z Kansasu. Keňskou vesnici Kogelo navštívil Obama naposledy ještě jako americký senátor v roce 2006. Dnes se zde setkal se Sahrou Obamovou, která stojí v čele rodiny v Keni a kterou americký politik oslovuje "babičko", ačkoliv nejde o jeho pokrevní příbuznou.

Obama se při své návštěvě Keni, kam přijel v neděli, setkal také s prezidentem Uhuruem Kenyattou a vůdcem keňské opozice Railou Odingou. Zároveň slavnostně otevřel středisko pro mládež vedené jeho nevlastní sestrou Aumou.

Naposledy byl Obama v Keni v roce 2015, ještě jako úřadující americký prezident. Rodnou vesnici svého otce však z bezpečnostních důvodů navštívit nemohl.

Téma Obamova narození budilo v USA vášně zejména při prezidentské volební kampani v roce 2008. Kritici tvrdili, že politik nemá právo kandidovat, protože nesplňuje jednu z podmínek, kterou je narození v USA. O místu narození bývalého prezidenta pochyboval i nynější šéf Bílého domu Donald Trump.