reklama

Odejít z EU?

Současný premiér David Cameron se pevně postavil na stranu setrvání v Evropské unii. Mnozí se ale domnívají, že ho tento krok poškodil. Jak týdeník připomíná, čelí také obvinění ze strany svých politických kolegů, že lhal britské veřejnosti ohledně možného členství Turecka v EU.

Boris Johnson, bývalý starosta Londýna, se zase stal tváří kampaně za odchod. Ačkoliv se o něm dlouho mluvilo jako o pravděpodobném Cameronově nástupci, podle týdeníku kampaň za takzvaný brexit jeho šance narušila.

Mnozí se totiž domnívají, že jeho protiimigrační rétorika, kterou v rámci kampaně za brexit používá, je v přímém rozporu s jeho předchozím vystupováním jako starosty Londýna. Ztratil tak proto podle nich svou důvěryhodnost.

Euroskeptička, která nechce z EU odejít

Oproti tomu Theresa Mayová, současná ministryně vnitra, se podobným přešlapům a ostrým sporům ohledně referenda vyhnula. Ačkoliv ve svém jediném projevu na toto téma proti Evropské unii a Evropě ostře vystoupila, stejně vyzvala k setrvání v EU, čímž se podle týdeníku pasovala do pozice „hlavní euroskeptičky na straně setrvání".

„Je ve strategicky dobré pozici, ale to je jen vedlejším produktem toho, jakou političkou je," okomentoval to jeden ministr z Konzervativní strany. „Je to prostě součást její povahy – všechno tohle pokřikování na sebe přes ulici je pro ni něčím ohavným."

Týdeník podotýká, že si díky jednání svých politických kolegů a rivalů vypracovala pověst ženy, která je rozumná a snaží se pokračovat ve své práci, zatímco se „školáci hašteří kvůli Evropě".

Zvítězí kompetentnost?

Vysvětluje také, že Mayová nemá stejnou podporu Westminsteru, jako její hlavní rivalové – Johnson a George Osborne. „Takže jediný způsob, jak může vyhrát, je kompetentností – a to znamená to nezkazit," uvádí týdeník.

Sama Mayová podle týdeníku vzbuzuje respekt jako nejdéle sloužící ministryně vnitra za posledních 50 let. Během jejího působení ve funkci také nedošlo k žádnému velkému teroristickému útoku nebo zvýšení zločinnosti.

Má ale pověst ženy, která často kritizuje ostatní ministry i úřad premiéra a podle některých zdrojů se objevují pochybnosti i v rámci jejího vlastního týmu ohledně její schopnosti vést. Jeden vládní zdroj například uvedl, že je „nesmírně respektovaná, ale není oblíbená. Přesný opak Borise (Johnsona)".

Nová Železná lady

Jeden její bývalý poradce uvedl: „To, co ji žene kupředu, je, že se vidí jako někdo, kdo byl zvolen, aby odvedl nějakou práci. Vidí to jako povinnost. Nejvíc ji rozzlobí, když lidé svou práci nedělají pořádně." Podle týdeníku v tom lze snadno najít podobu s legendární britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, které se přezdívalo Železná lady.

Důvod, proč podporuje v kampani setrvání v EU, je podle jejích kolegů zejména ekonomický. „Říkala, že by se ve stáří nemohla podívat zpět na svou kariéru a říct, že byla součástí něčeho, co znamenalo, že se lidé nemohli postarat o své rodiny, protože ekonomika padla," uvedl jeden z nich.

Na závěr týdeník uvádí, že aby měla Mayová šanci v boji o post premiéra porazit své soupeře, bude muset zapracovat na získání podpory členů parlamentu. Podotýká také, že její úspěch bude zřejmě záviset i na neúspěchu ostatních. I tak jde ale podle týdeníku z její strany o obrovský úspěch. „Zdá se, že zatímco všichni okolo ní ztrácí hlavu, Mayová jako jediná si tu svou zatím hlídá," uzavírá.