Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se bouří. Naštval je návrh rakouského politika

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň - Muslimové a židé se bouří proti návrhu, který přednesl dolnorakouský ministr Gottfried Waldhäusl odpovědný za ochranu zvířat. Směrnice má omezit rituální porážky zvířat, takzvané šchity.

Židé označují maso zbavené krve košer, muslimové halál. Waldhäusl, který je členem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), deníku Wiener Zeitung řekl, že zvažuje opatření, na jehož základě by bylo náležitě ošetřené maso připravováno pro konkrétní registrované odběratele. 

"Nerozumím tomu, proč Vídeňané jezdí do Dolních Rakous a nechávají tu rituálně porážet tisíce zvířat. Ověřujeme, zda by bylo možné poptávku po mase provázat s místem bydliště. My tady v Dolních Rakousech nejsme proto, abychom Vídeňanům poskytovali maso z rituálních porážek," zdůvodnil Waldhäusl svůj návrh. Ujišťuje, že nechce vytvářet seznamy židů ani muslimů.

Šéf vídeňské židovské obce Oskar Deutsch se obává, že v budoucnu budou moci košer maso kupovat pouze židé, kteří byli předtím jmenovitě registrováni a kteří mohou dokázat, že vždy jedí košer.

Rakouská muslimská obec (IGGÖ) registraci zákazníků rovněž odmítá. "Je nepřijatelné, aby byli občanky a občané stigmatizováni na základě svého náboženství. Doba registrace věřících je jednou provždy pryč," řekl dnes podle agentury APA šéf IGGÖ Ibrahim Olgun.

"Tato registrace připomíná nejtemnější kapitolu našich dějin," prohlásil dnes šéf opoziční sociálnědemokratické strany (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern.

Témata:  Rakousko židé muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.