Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael přijal zákon definující zemi jako výlučně židovský stát, arabští politici se bouří

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský parlament dnes přijal kontroverzní zákon, který zemi definuje jako výlučně židovský stát. Rozhořčené reakce arabským politiků na sebe nenechaly dlouho čekat.

Pro zákon, který prosadila pravicová vláda, hlasovalo ve 120členném parlamentu 62 poslanců, proti bylo 55 zákonodárců a dva se zdrželi hlasování.

"Izrael je historickou vlastí židovského lidu, který v něm má výlučné právo na sebeurčení," uvádí zákon. "Budeme nadále zajišťovat dodržování lidských práv v Izraeli, ale většina má také svá práva a většina rozhoduje," hájil minulý týden zákon premiér Benjamin Netanjahu.

Zakládání židovských osad zákon označuje za národní zájem a hlavním městem stanoví Jeruzalém. Oficiálním jazykem zůstala hebrejština, zatímco arabštině byl přiznán "zvláštní status", takže jí lze nadál používat při styku s úřady.

Arabská menšina, která tvoří 20 procent z devíti milionů obyvatel Izraele, má sice podle zákona stejná práva jako židovské obyvatelstvo, ale už dlouho si stěžuje na pozici druhořadých občanů.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu arab

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy