Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie vyrazila do boje za záchranu Velkého bariérového útesu

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Australská vláda začala posuzovat předložené vědecké návrhy na záchranu Velkého bariérového útesu, který je od roku 1981 na seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Zvyšující se teplota vody ale přispívá k jeho bělení, tady vymírání korálů.

Canberra proto v lednu vyzvala vědce, aby navrhli, jak tento největší korálový systém světa, táhnoucí se v délce 2600 kilometrů podél severovýchodních břehů Austrálie, zachránit. Vláda na projekt vyčlenila dva miliony australských dolarů (33 milionů korun).

Předloni a loni vědecký svět zaznamenal dvě závažné epizody bělení korálů. Ty ohrožuje také zemědělská činnost nebo dravá mořská hvězdice, která se korály živí.

Vláda přislíbila, že bude bojovat proti klimatickým změnám obecně, ale má zájem i o krátkodobější opatření, jež pomohou útes chránit. Ze 69 zaslaných návrhů vybrala šest, které mají být otestovány, aby se zjistila jejich proveditelnost.

Témata:  Austrálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy