Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavražděný novinář Kuciak se zabýval také praní peněz v Tatrách, policie to nechce komentovat

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Bratislava - Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak pracoval i na případu, jak mezinárodní drogový gang z Belgie s vazbami na italskou mafii pral na Slovensku peníze. Policie SR se k nové informaci nechce příliš vyjadřovat.

Pátrání popsaly weby Aktuality.sk a Investigace.cz. Silvio Aquino, šéf gangu, který pašoval přes přístavy v Rotterdamu a Antverpách kokain z Jižní Ameriky, od roku 2012 údajně pral své peníze i přes hotel v tatranské obci Stará Lesná, kde pracovala jeho slovenská manželka. Aquina zastřelila skupina útočníků v roce 2015, údajně při nepovedeném pokusu o únos, členové jeho gangu skončili před soudem v Belgii.

Kauza je označována za jeden z největších drogových případů v dějinách Belgie. Oficiální vyšetřování obchodu s kokainem a jeho pašování zahrnovalo 34 obviněných. Zabavené věci měly hodnotu přes osm milionů eur (více než 200 milionů Kč). Gang dovezl do Evropy 2400 kilogramů vysoce kvalitního kokainu a vydělal nejméně 20 milionů eur.

Slovenská policie se v reakci na informace  zmíněných webů zdržela podrobnějšího vyjádření. "Belgická policie nás požádala o mezinárodní součinnost, kterou jsme poskytli. Bližší informace nemůžeme poskytnout, protože i touto věcí se zabývá tým vyšetřující vraždu Jána Kuciaka," řekl mluvčí slovenské policie Michal Slivka.

Témata:  Ján Kuciak drogy Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy