Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu může dojít k teroristickému útoku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) momentálně registruje 774 nebezpečných islamistů. Kontrarozvědka varuje, že v Německu může v budoucnu kdykoli dojít k teroristickému útoku. Hrozbu představují ale i pravicoví a levicoví extremisté.

Loni se v Německu stal jeden teroristický útok, při němž v Hamburku mladý Palestinec nožem jednoho člověka zabil a dalších šest zranil. Dalším pokusům o útok úřady dokázaly zabránit. Letošní vývoj, kdy se podařilo odhalit například muže, který připravoval bombu s vysoce jedovatým ricinem, podle ministra vnitra Horsta Seehofera dokládá, že nebezpečí nepolevuje.

"Islamistický terorismus představuje nadále vysoké ohrožení pro spolkovou republiku," zdůraznil dnes šéf BfV Hans-Georg Maassen, který varoval i před navrátilci z území Islámského státu. 

Přetrvávající nebezpečí se dá sledovat třeba na počtu osob, které úřady považují za potenciální útočníky. Zatímco v červnu 2016 jich bylo kolem 500, nyní jich je 774. V Německu stoupá také počet salafistů, tedy radikálních islamistů. Před dvěma lety jich úřady registrovaly 9700, loni už 10.800.

Výrazným zdrojem ohrožení jsou podle BfV nadále pravicoví i levicoví extremisté. Úřad loni registroval 12.700 pravicových extremistů ochotných použít násilí (v roce 2016 jich bylo 12.100) a 9000 k násilí připravených levicových radikálů (v roce 2016 jich bylo 8500). V obou případech jde o zatím rekordní počty.

Čísla za rok 2016 loni překonal také počet trestných činů ze strany extrémní levice. BfV jich zaznamenal 6393, oproti 5230 z předloňského roku. Počet trestných činů, za nimiž stáli pravicoví radikálové, sice klesl ze 22.471 na 19.467, ale i tak zůstává na vysoké úrovni. Přes 770 těchto činů bylo násilných a směřovalo proti cizincům.

Témata:  Německo Horst Seehofer extremismus terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy