Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistánci volí parlament, na bezpečnost dohlíží statisíce vojáků

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - V Pákistánu začaly parlamentní volby. Na bezpečnostní opatření bude dohlížet 370.000 vojáků a 450.000 policistů. Kromě obsazení 272 křesel v parlamentu rozhodnou dnes Pákistánci i o složení čtyř provinčních shromáždění.

Hlasovat může 106 milionů voličů. Jde o teprve druhé demokratické předání moci v zemi, kde od získání nezávislosti v roce 1947 vládla více než polovinu času armáda. 

Pákistánské Národní shromáždění má 342 členů, z toho 272 je volených. Dalších 70 křesel, z nichž 60 je určeno pro ženy a deset pro příslušníky menšin, se rozdělí poměrně podle získaných procent hlasů jednotlivých stran.

Podle médií bude dnešní hlasování soubojem vládnoucí Pákistánské muslimské ligy (PML-N) expremiéra Naváze Šarífa, kterému hrozí desetiletý trest za korupci, a Hnutí za spravedlnost (PTI) slavného kriketového hráče Imrana Chána. Jejich šance se považují za vyrovnané.

Předvolební kampaň letos provázely zásahy do svobody médií, zastrašování některých kandidátů a násilí proti civilnímu obyvatelstvu, které si podle DPA vyžádalo více než 180 obětí na životech.

Témata:  Pákistán volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy