Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británií otřásl útok kyselinou na tříletého chlapce Británii, policie obvinila pět lidí

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Po útoku kyselinou na tříletého chlapce bylo obviněno pět osob ve věku od 22 po 41 let. Policejní náčelník Mark Travis se domnívá, že hoch byl během sobotního nakupování ve Worcesteru napaden úmyslně, nicméně motiv útoku ještě není jasný.

Hoch byl již propuštěn z nemocnice, dlouhodobé následky jeho zranění jsou ale zatím neznámé, uvedla dnes policie. Jména obviněných neuvedla. Odmítla se vyjádřit i ke spekulacím, že chlapec byl předmětem rodinného sporu. Nedomnívá se však, že útok souvisel s organizovaným zločinem či byl rasově motivován. Hoch má nyní policejní ochranu.

Británie zaznamenala v posledních letech rostoucí počet útoků kyselinou, zejména v Londýně. Ministerstvo vnitra uvažuje o zpřísnění zákonů, pokud jde o držení podobných látek na veřejnosti a trestní postih. Vláda už také před časem omezila obchodování s kyselinou sírovou a zakázala její prodej dětem.

V úterý se terčem útoku kyselinou stala v Birminghamu sedmačtyřicetiletá žena, která utrpěla vážná zranění. Policie vyzvala případné svědky, aby se přihlásili. Útočník přijel zřejmě na mopedu či na kole.

V březnu britský soud poslal na deset a půl roku do vězení sedmnáctiletého chlapce. Derryck John loni v červenci během jediného večera chrstnul kyselinu na hledí přileb šesti lidí. Snažil se své oběti oslepit, aby jim mohl ukrást jejich motorky. Ve dvou případech se mu napadené podařilo oloupit. John ke svým obětem přijížděl spolu s další osobou na mopedu, dopadnout se ho podařilo díky záběrům z kamer na čerpací stanci, kde si zvedl hledí přilby. Řidiče mopedu se ale policistům vypátrat nepodařilo.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy