reklama

Rowley měl dotyčnou lahvičku několik dnů doma, než ji daroval své partnerce. Ta během čtvrthodinky po aplikaci onemocněla a o osm dnů později zemřela. Rowley byl hospitalizován, ale přežil a zotavil se.

"Pamatuji si, že si to stříkla na zápěstí a pak si je přetřela," řekl Rowley. Látka byla podle něj olejnatá a nevoněla jako parfém. "Během 15 minut mi Dawn řekla, že ji bolí hlava. Požádala mě, jestli nemám tabletky. Současně řekla, že se cítí divně a musí si lehnout. Zašel jsem do koupelny a našel jsem ji, jak leží ve vaně úplně oblečená. Bylo jí velmi špatně," dodal.

Uvedl také, že se mu látka dostala na ruce, ale rychle si je umyl. Také mu bylo špatně a byl hospitalizován v kritickém stavu, ale zotavil se. Byl z nemocnice v Salisbury propuštěn 20. července.

Rowley podle listu The Guardian tvrdil, že látka byla v uzavřené lahvičce, kterou našel v krabičce zabalené v celofánu. Značku podle něj znala Sturgessová a protože lahvička byla netknutá, zabalená a vypadala draze, předpokládali, že je obsah bezpečný. Nicméně si nedokázal vzpomenout, kde ji vlastně našel. Policie stále pátrá po stopách, které by ji mohly dovést k místu, kde Rowley na novičok narazil.

Policie se domnívá, že tento případ přímo souvisí s případem bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, kteří byli v březnu otráveni novičokem v Salisbury. Oba byli hospitalizováni. Po zotavení se zdržují na utajeném místě. Britské úřady obviňují z otravy ruskou vládu. Kreml to popírá. Incident vyvolal diplomatickou roztržku.

"Je opravdu důležité nebrat a nezdvíhat předměty, jako jsou plastové, kovové či skleněné nádobky. Je skutečně důležité, aby rodiče a lidé pečující o děti o prázdninách jim vštípili toto varování. Za podezřelé pokládejte injekční stříkačky, jehly a kosmetiku," varoval veřejnost v Salisbury Mike Wade z ministerstva zdravotnictví.