Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísné pokuty Islámského státu: Nezavřené dveře, neznalost šarii nebo chození bez ponožek

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Raqqa – Teroristická skupina Islámský stát v uplynulém roce ztratila podle odborníků asi čtvrtinu svých příjmů. Peníze se proto snaží získat všemi možnými způsoby. Podle listu Daily Mail proto džihádisté zavedli přísné pokuty – třeba za nezavřené dveře do domu nebo příliš těsné oblečení. Lidé žijící ve městech pod nadvládou IS také mohou být vystavování náhodným kvízům týkajícím se šarii.

Podle informací Daily Mail je na tom IS s financemi na štíru, uchýlil se proto k pokutování svých občanů za „drobné zločiny". Potrestáni tak mohou být za nezavírání dveří, nebo nedostatek bodů v kvízu na téma šaria.

Podle zprávy, kterou sestavil globální think-tank IHS, se pokuty pohybují od několika dolarů až k několika tisícům. Například člověk, který za sebou při odchodu z domu nezavře dveře, může být pokutován částkou 100 dolarů, tedy asi 2400 korun. Poloviční pokutu pak mohou dostat muži, pokud nemají správně oholené a upravené vousy, ženy pak mohou být pokutovány částkou 25 dolarů za nošení příliš těsného oblečení.

Ženy obecně si musí dávat pozor, v jakém oblečení vychází z domu. Pokud odejde do společnosti bez ponožek nebo rukavic, může jí být udělena penalizace 30 dolarů, pokud nemá zahalené oči, zaplatí 10 dolarů.

Lidé také mohou být namátkově zkoušení ze znalosti islámského práva šaría. Za každou špatnou odpověď musí dotyčný zaplatit 20 dolarů, tedy necelých 500 korun. Nesunnitští muslimové a každý, kdo předtím pracoval pro iráckou nebo syrskou vládu, si také musí koupit „pokání", tedy jakési osvědčení v pořizovací ceně od 200 do 2,500 dolarů.

Ludovico Carlino, analytik think tanku IHS k tomu dodal: „Daně tvoří asi 50 procent z celkových měsíčních příjmů Islámského státu a vztahují se na téměř každý aspekt života obyvatel. Daně jsou uloženy ústředním orgánem státní správy, ale správci jednotlivých oblastí mají jistou flexibilitu. Příjmy z daní se však snížily o 23 procent v důsledku toho, že skupina ztratila část svého území."

Kromě území ztratila skupina také obyvatele. Původně na území kontrolovaném IS žilo asi 9 milionů lidí, v tuto chvíli je to asi jen 6 milionů. Zpráva přichází poté, co irácké síly minulý měsíc zahájily pozemní ofenzívu, aby získaly zpět klíčové město Falludža.

Témata:  Islámský stát muslimové pokuty

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy