reklama

Mueller chce zjistit, zda kritickými poznámkami na jejich adresu prezident nebránil průchodu spravedlnosti, nesnažil se o zastrašování svědků a neměl v úmyslu vyšetřování zablokovat. Sessions i Comey jsou v kauze údajného ruského vměšování do voleb v USA v roce 2016 klíčovými svědky.

O Trumpových tweetech, které se navzdory výhradám poradců staly hlavním komunikačním kanálem Bílého domu, si Mueller s prezidentem chce osobně promluvit. Napsal to ve čtvrtek list The New York Times s odkazem na tři nejmenované osoby obeznámené s postupem šetření.

Podle prezidentských poradců Trump průchodu spravedlnosti nebrání. Nicméně připouštějí, že Mueller by mohl složit mozaiku důkazů dostatečnou k tomu, aby kauzu maření vyšetřování vyvolal.

Trumpův poradce Rudy Giuliani vývody amerických novin odmítl. Studium Trumpových tweetů je podle něj zoufalým pokusem prezidenta "potopit". 

Aby Mueller kauzu otevřel, musel by získat důvěryhodné svědky, přičemž Sessions i Comey jsou v tomto ohledu terčem neustálé kritiky prezidenta. Musel by navíc prokázat, že Trump se řídil zločinným záměrem, upozornil The New York Times.