Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady USA vrátily zatím rodičům 1800 dětí odebraných na hranicích, osud dalších je nejistý

Násilí na dětech, ilustrační fotgorafie
Násilí na dětech, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Washington - Americké úřady zatím ilegálům vrátily přes 1800 dětí. Praxe odebírání dětí byla zavedena v rámci "nulové tolerance" prezidenta Donalda Trumpa vůči nezákonnému přistěhovalectví. Přes 700 dětí se k rodičům dosud nevrátilo a osud mnohých z nich je nejistý.

Vláda měla podle rozhodnutí soudu v kalifornském San Diegu všechny rodiny spojit do čtvrteční půlnoci, což se ovšem nepodařilo. Soudce Dana Sabraw ale hodlá vzhledem k náročnosti celé operace projevit shovívavost, uvedla agentura AP.

Rodičům bylo zatím odevzdáno 1442 pětiletých a starších dětí, internovaných v zařízeních imigrační služby. Dalších 378 se k rodičům dostalo jinde, případně je převzali pečovatelé, většinou rodinní příslušníci.

Ze 700 dětí, kteří zůstávají ve státní péči, jich je 431, jejichž rodiče již byli deportováni. V takových případech je sjednocování rodin časově i administrativě náročné, děti ale budou postupně odesílány za rodiči do zemí původu, většinou do Guatemaly, Salvadoru nebo Hondurasu. Několik desítek dětí úřady odmítají vydat z bezpečnostních důvodů a s ohledem na zájmy nezletilých. Rodiče zbylých 120 dětí se podle imigračních úřadů práva na sjednocení rodin dobrovolně vzdali.

Americká unie občanských práv (ACLU) upozornila, že mnozí rodiče byli donuceni podepsat dokumenty, ve kterých se nároku na sjednocení vzdali, a že mnozí tak učinili, i když textu nerozuměli. ACLU se také obává, že mnoho dětí se již se svými rodiči nikdy neuvidí, neboť kvůli absenci dokladů je nebude možné najít.

O děti v internaci se staraly americké dobročinné spolky. Pomoc rozděleným rodinám poskytovaly nadace financované zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem, šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem a dalšími.

Témata:  USA děti přistěhovalectví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy