Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ústřední volební komise odmítla návrh komunistů na referendum o penzijní reformě

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ústřední volební komise v Rusku dnes odmítla návrh opozičních komunistů, kteří chtěli uspořádat referendum o nepopulárním návrhu vlády na zvýšení věku pro odchod do důchodu. Otázka komunistů do referenda prý neodpovídá požadavkům zákona.

Informují o tom ruská média. Komunisté jsou druhou nejsilnější stranou v parlamentu.

Poslanci hlasy vládní strany Jednotné Rusko v prvním čtení schválili návrh vlády na zvýšení penzijního věku z 55 na 63 let u žen a z 60 na 65 let u mužů. Podle průzkumu ho ale odmítá devět z deseti Rusů.

S penzijním věkem se v Rusku nehýbalo od sovětských dob, návrh ho zvýšit už tedy vedl k poklesu popularity prezidenta Vladimira Putina v průzkumech, jakkoli se Kreml snaží od penzijní reformy distancovat.

"Občané by museli disponovat zvláštními znalostmi, aby se v obsahu otázky vyznali," prohlásila tajemnice Maja Grišinová. "Formulace otázky by mohla uvést účastníky referenda v omyl ohledně právních důsledků, připouští různé interpretace a v konečném důsledku nezajistí vyjádření skutečné vůle lidu," dodala.

Komunisté navrhovali do referenda otázku "Souhlasíte s tím, že by se v Ruské federaci neměl zvyšovat věk, který dává právo na přiznání starobní penze?" Právníci strany byli podle listu Kommersant přesvědčeni, že takto formulované otázce není co vytknout.

Zástupce komunistů v komisi se tak dnes dotazoval předsedkyně Elly Pamfilovové, aby tedy do referenda o penzijním věku uvedla správnou formulaci otázky. Pamfilovová podle agentury Interfax odpověděla nabídkou pomoci komunistům s přesnou formulací otázky, aby komise mohla referendum bez výhrad schválit.

Témata:  Rusko důchodová reforma

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.