Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Musíme zastavit migraci, EU musí řešit azylové řízení s migranty mimo své území

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Salcburk (Rakousko) - V Salcburku dnes jednal český premiér Andrej Babiš s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Po schůzce uvedl, že Evropská unie musí řešit azylové řízení s migranty mimo své území. Musí prý také intenzivněji bojovat s pašeráky lidí, posílit evropskou pohraniční agenturu Frontex a zasadit se o stabilizaci zemí, odkud migranti přicházejí.

Babiš očekává, že migrace bude hlavním tématem evropských voleb v příštím roce. "Musíme zastavit migraci a nedovolit, aby pokračovala. Máme na evropské půdě stovky tisíc lidí, kteří nedostali azyl a kteří by tady neměli být," řekl Babiš.

Je prý třeba vybudovat mimo území evropské unie takzvané hotspoty, tedy střediska, v nichž by se řešilo azylové řízení. Teprve ti migranti, kteří azyl získají, by podle něj mohli odcestovat do určité evropské země, v níž jim byl udělen.

Vyzval také k posílení role Frontexu. Ten podle něj dostává stovky milionů eur jenom proto, aby hlásil, kudy migranti přicházejí. "Na to ho nepotřebujeme. Myslím, že pokud má Frontex hrát aktivní roli, měl by pomáhat libyjské pobřežní stráži," řekl. Za důležitý úkol označil potlačení pašeráckých skupin, které za úplatu převážejí migranty z Afriky do Evropy.

Opět také odmítl italský požadavek na rozdělování migrantů, kteří do EU dorazili, podle něj to je pro Česko nepřijatelné. "Já zkrátka nechci, aby Česká republika se měnila podle toho, jak se to mění v jiných zemích, které jsou zvyklé na multikulturní model," řekl.

Přihlásil se ke slovům salcburského hejtmana Wilfrieda Haslauera z dnešního slavnostního zahájení Salcburských hudebních slavností. "Mluvil o tom, že Evropa je společná hlavně historicky v kultuře. A všechno, co naši předkové tady vybudovali, ty hodnoty, tu naši historii, musíme bránit," řekl český premiér.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy