Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptský soud zatočil s účastníky islamistického protestu, 75 lidí dostalo trest smrti

Egypt
Egypt
Foto: Pixmac

Káhira - Egyptský soud dnes vynesl tresty nad účastníky protestu v roce 2013 na podporu islamistického exprezidenta Muhammada Mursího. Souzeno bylo 739 lidí, 75 jich dostalo trest smrti.

Verdikt trestního soudu v egyptské metropoli bude nyní postoupen k vyjádření názoru velkému muftímu - nejvyšší náboženské autoritě v zemi. Jeho mínění není pro justici závazné, nicméně velký muftí rozhodnutí soudů obvykle schvaluje.

Pokud jde o ostatní stovky spoluobžalovaných, vynesení rozsudku bylo stanoveno na 8. září, informoval deník Al-Ahrám.

Mezi obžalovanými je i někdejší vůdce nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Badí či prominentní egyptský fotoreportér Mahmúd abú Zajd. Vznesená obvinění se týkají zejména podněcování k násilí, ničení veřejného majetku a také vražd.

Mursí byl prvním demokraticky zvoleným egyptským prezidentem. Nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který byl během Mursího mandátu ministrem obrany, svého předchůdce ve vrcholné funkci v roce 2013 během vojenského převratu svrhl.

Témata:  Muhammad Mursí Egypt trest smrti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy