Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Egyptě poslali do vězení 33 stoupenců zakázaného Muslimského bratrstva

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Káhira - V Egyptě dnes poslali do vězení 33 stoupenců zakázaného Muslimského bratrstva. Za účast na protestech v Káhiře v roce 2014 jim soud vyměřil tresty vězení od sedmi let po doživotí.

Násilnosti, při kterých zahynuli tři lidé, vypukly v egyptské metropoli poté, co byl sesazen islamistický prezident Muhammad Mursí. Káhirský soud dnes poslal v této souvislosti 17 osob do vězení na doživotí a dalším 16 udělil kratší tresty.

Doživotní trest v Egyptě znamená 25 let vězení. Dalších 15 osob bylo zproštěno viny. Odsouzení čelili různým obviněním, mimo jiné kvůli členství v teroristické organizaci, držení zbraní, vraždě prvního stupně nebo pokusu o vraždu.

Protesty Mursího příznivců začaly v srpnu 2013 poté, co armáda v čele se současným prezidentem Abdal Fattáhem Sísím demokraticky zvoleného Mursího sesadila. Při incidentech přišlo o život několik set lidí, včetně protestujících i příslušníků bezpečnostních složek, kteří se snažili demonstranty rozehnat.

Témata:  Egypt věznice Muhammad Mursí

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy