Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strana kambodžského premiéra má prý v parlamentu všechna křesla, opozice vyzvala k protestu

Kambodža, ilustrační foto
Kambodža, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Phnompenh/Washington - Nedělní parlamentní volby v Kambodži byly dle očekávání jen komedií. Strana dlouholetého premiéra Hun Sena dnes prohlásila, že získala všech 125 křesel parlamentu. Situaci v zemi pozorně sledují USA, už pohrozily dalšími sankcemi.

Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího Strany kambodžského lidu (CPP).

"CPP dostala 77,5 procenta hlasů a získala všechna parlamentní křesla," sdělil mluvčí Sok Eysan. "Drtivá podpora kambodžského lidu dala Hun Senovi další šanci pokračovat v jeho historické misi," dodal.

Voleb se nemohla zúčastnit hlavní opoziční síla - Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), kterou nejvyšší soud loni rozpustil kvůli údajnému spiknutí s USA zaměřeného na svržení vlády v Phnompenhu. V minulých volbách před pěti lety CNRP získala 44 procent hlasů. 

Veterán kambodžské opozice Sam Rainsy, který odešel v roce 2015 do francouzského exilu, dnes vyzval občany Kambodže k mírovým protestům proti výsledkům voleb. Podle něj šlo o "podvodné hlasování s předem známým výsledkem".

Americká vláda označila volby za neregulérní, přičemž poukázala na vyloučení opoziční Kambodžské národní strany záchrany z volebního boje, omezování činnosti aktivistů a zastrašování lidí, kteří se rozhodli volby na výzvu opozice bojkotovat. Podle kambodžské národní volební komise přišlo v neděli k hlasovacím urnám více než 82 procent voličů.

"Spojené státy zváží opatření, která přijmou v reakci na hlasování a na porušování principů demokracie a lidských práv v Kambodži," uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Mohlo by jít například o rozšíření sankcí, které USA uvalily v uplynulých měsících na některé vysoké kambodžské činitelé blízké Hun Senovi.

Témata:  Kambodža

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy