Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návštěva českých politiků na Krymu? Ukrajina protestuje, poslala jim ostrý vzkaz

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček a senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava se v neděli v krymském Sevastopolu zúčastnili přehlídky ruské černomořské flotily a setkali se s místními poslanci. Kyjev ostře protestuje.

Česká delegace, v níž podle serveru Novyj Sevastopol jsou i místopředseda KSČM Josef Skála, aktivisté Jelena Vičanová, Zdeněk Pešek a Radim Litterbach a další, navštívila rovněž krymský Bachčisaraj, Jaltu a mezinárodní dětský tábor Artěk. Z Krymu mají odcestovat v úterý.

Kohlíček řekl, že chce o návštěvě sepsat podrobnou zprávu, "aby prostí Češi poznali, že tu žijí překrásní lidé, že se jejich život mění k lepšímu". Podle Skály jsou oficiální české úřady v zajetí rusofobních nálad. 

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo návštěvu za nezákonnou a upozornilo, že proti Kohlíčkovi a Doubravovi může uplatnit "úplné spektrum sankcí". Rusko podle prohlášení "hledá po celém světě politiky se sníženým prahem politické hygieny", kteří by mohli anektovaný poloostrov navštívit.

"Ti, kdo Rusku pomáhají ospravedlnit jeho zločiny, musejí chápat, že jsou nástrojem v rukou Kremlu, který chce s pomocí těchto 'návštěv' beztrestně pokračovat v represích, zatýkání, mučení a vraždění Ukrajinců a krymských Tatarů na okupovaném Krymu," zdůrazňuje ukrajinský protest.

Témata:  Ukrajina Krym Jaroslav Doubrava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy