Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA se vybírá porota pro proces s Manafortem. Trumpovu exporadci hrozí přísný trest

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Alexandria - V USA začíná výběr poroty pro první proces s exmanažerem volební kampaně Donalda Trumpa Paulem Manafortem (69). Je mimo jiné obviněn, že zatajil úřadům část svých příjmů, díky čemuž se vyhnul placení daní.

Proces bezprostředně nesouvisí s vyšetřováním údajné ruské předvolební spolupráce s Trumpovým týmem, přesto může dle médií přinést prezidentovi nežádoucí pozornost.

Prokuratura se údajné daňové podvody Manaforta pokouší dokázat faktem, že jeho velké útraty za nemovitosti, luxusní obleky či jiné drahé věci neodpovídají příjmům, které měl podle svých daňových přiznání. Žalobci tvrdí, že si Manafort například vydělal přes 60 milionů dolarů (1,31 miliardy korun) lobbováním pro bývalé proruské vedení Ukrajiny a značnou část této sumy nevykázal.

Manafort je obžalován v celkem 18 bodech údajných daňových a bankovních podvodů. Celkem může být odsouzen k desítkám let za mřížemi. Podle některých expertů však není vyloučeno, že mu Trump případný trest zmírní či promine.

Manafort čelí rovněž obvinění v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. Soud v této věci začne v září.

Témata:  Donald Trump USA Paul Manafort

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy