reklama

Kruezi měl v březnu 2014 v úmyslu odletět do Sýrie, kde se hodlal zapojit do bojů v řadách někdejší syrské odnože teroristické sítě Al-Káida, která si říkala fronta An-Nusra. Při snaze odcestovat z Austrálie byl ale zastaven a byl mu zabaven pas.

Kruezi, který se podle médií narodil v Austrálii rodičům albánského původu, následně začal připravovat atentát na australské půdě. Když ho policie v září 2014 zatkla, našla u něj nabitou poloautomatickou pušku s upilovanou hlavní, dvě mačety, dvě kukly na hlavu, okopírovanou knihu s názvem Džihád a vlajku teroristické organizace Islámský stát, kterou měl pověšenou na zdi v ložnici, uvedla australská televize ABC.

Krátce před zatčením rovněž Kruezi koupil deset litrů benzinu a chtěl si koupit také skleněné láhve vhodné k výrobě Molotovových koktejlů.

Soudkyně Roslyn Atkinsonová prohlásila, že policie muže zatkla, aby zabránila "útoku na veřejnost". "Bezpochyby měl v plánu spáchat teroristický čin, i když ho možná ještě neměl promyšlený do detailů," řekla Atkinsonová. "V plánech ale pokročil tak daleko, že si opatřil zbraně," dodala.