reklama

Malajská vláda dnes zveřejnila konečnou zprávu z vyšetřování umizení letu MH370. V ní se uvádí, že vyšetřovatelé „nemohou vyloučit možnost, že stroj někdo unesl". „Tým není schopen určit skutečnou příčinu zmizení letu MH370," řekl novinářům šéf vyšetřovacího týmu Kok Soo Chon.

Otázka podle něj zůstane nezodpovězena do doby, než se najde trup letadla. „Přesvědčivou odpověď bude možné poskytnout, pouze pokud bude nalezen vrak," dodal vyšetřovatel.

Zpráva má celkem 400 stran a píše se v ní, že letadlo bylo ručně odkloněno z dráhy a že tedy nešlo o mechanickou chybou. „Otočka nebyla udělána prostřednictvím autiopilota, ale manuálním ovládáním,“ uvedl Kok Soo Chon. Zásah třetí strany prý tak nemůže být vyloučen. 

Rodiny lidí, kteří byli na palubě, jsou rozzlobené, že stále nevědí, co se stalo s jejich blízkými. A ani nová zpráva je neuspokojila, protože prý zůstává stále mnoho otázek. navíc prý nepřináší vůbec nic nového. „Je to velké zklamání," řekla podle Daily Mail Intan Maizura Othmanová, jejíž manžel pracoval na palubě letu MH370 jako steward. „Jsem frustrovaná. Ve zprávě není nic nového.“

Podle poslední vyšetřovací verze havaroval pilot Zaharie Amad Shah úmyslně. Nad Jihočínským mořem měl provést ostré odklonění letadla tak, aby proletěl nad rodným městem Panang. Otočku nacvičoval i na trenažéru. Zmizení letadla měl naplánovat včetně letu podél thajsko-malajské hranice, aby zabránil tomu, že budou přijata bezpečnostní opatření. Poté buď namířil stroj do moře, nebo létal tak dlouho, dokud stroji nedošlo palivo. Stroj po zmizení z radarů letěl ještě přibližně sedm hodin. 

Předpokládá se, že se Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neznámých důvodů odklonil od své trasy.

Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci a následnému soukromému hledání v Indickém oceánu nepodařilo vrak letadla objevit. Na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letu MH370.