Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump na twitteru opět řádí: Konspirace není zločinem, tvrdí

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes opět komentoval pokračující prošetřování údajného vlivu Ruska na volby v USA v roce 2016. Na twitteru uvedl, že konspirace není zločin.

Vyšetřovatel FBI Robert Mueller se snaží kromě jiného zjistit, zda se Trumpův volební tým během kampaně tajně nespolčil s Rusy s cílem porazit protikandidátku Hillary Clintonovou.

"Konspirace není zločin, ale to nevadí, protože žádná nebyla (s výjimkou podvodnice Hillary a demokratů)," napsal prezident v jednom ze série obvyklých ranních tweetů. Trump opakovaně Muellerovo vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Podle kritiků se obává, že by důkazy o vlivu Ruska mohly zpochybnit jeho volební vítězství.

Slovo "collusion", tedy konspirace nebo tajná dohoda, podle amerických právníků v trestním zákoníku skutečně není. "Hledal jsem ve federálních zákonech konspiraci jako zločin, ale není tam," řekl v pondělí televizi Fox News Trumpův právní poradce Rudy Giuliani. Tajná dohoda se podle expertů objevuje spíš v zákonech o volné soutěži jako čin vztahující se ke kartelovým dohodám a nezákonným ujednáním o tržních cenách.

Podle právníků existuje spousta zákonů, o něž se Mueller a soudy mohou opřít. Může například jít o podvodné spolčení s cílem ovlivnit volby, o hackerský útok, zpronevěru nebo falšování dokumentů. Pokud lidé z Trumpova týmu věděli, že existují kompromitující materiály na Hillary Clintonovou, nebo o nich věděli a snažili se je získat, pak mohou být obviněni z podílnictví na zločinu nebo z neohlášeného lobbingu pro cizí mocnost, napsala agentura AP. Týkat by se to mohlo prezidentova syna Donalda nebo zetě Jareda Kushnera.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy