Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská vláda ustála dvojitý pokus o vyslovení nedůvěry

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská vláda dnes přečkala dvě hlasování o nedůvěře, která vyvolala pravicová i levicová opozice. Prezident Emmanuel Macron momentálně čelí největšímu politickému skandálu od svého nástupu do úřadu. Jeho nyní již bývalý bezpečnostní poradce Alexandre Benalla je stíhán kvůli násilnostem, kterých se dopustil během prvomájové demonstrace v Paříži.

Dvěma návrhy naráz se francouzský parlament zabýval naposledy v roce 1980. Kabinet premiéra Édouarda Philippa se ale ani jedné z parlamentních skupin ohrozit nepodařilo, neboť vláda disponuje potřebnou většinou hlasů. K vyslovení nedůvěry jich bylo zapotřebí 289. Návrh pravice podpořilo ale jen 143 a návrh levice dokonce jen 74 poslanců.

Premiér Philippe návrhy na vyslovení nedůvěry označil za pouhou snahu o blokádu. Benallova chyba byla podle něj "osobním selháním", za které byl exporadce potrestán. "Demokracie zafungovala," řekl premiér.

Šéf socialistů Olivier Faure přiznal, že nešlo o to vládu svrhnout. "Je to ale varování," řekl.

Benalla byl přizván k policejním složkám během květnové demonstrace jako pozorovatel, avšak podle kamerových snímků se aktivně zapojil do samotného zásahu. Z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku a přispěl i ke snaze policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Kamera zachytila Benallu, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě, účastníka prvomájové demonstrace bije.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy