Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba zbraní pomocí 3D tiskáren? Americký soud se postavil proti, vydal dočasný zákaz

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Seattle - Americký soud vyhověl žalobě osmi států USA a v úterý vydal dočasný zákaz veřejné distribuce souborů pro výrobu zbraní pomocí 3D tisku. Soubory k tisku plastické zbraně nabídla na internetu k volnému použití texaská firma Defense Distributed a úřady USA tento krok koncem června schválily.

Skupina demokratických generálních prokurátorů z osmi amerických států se na soud v Seattlu obrátila se žalobou poté, co federální vláda na základě mimosoudní dohody po několikaletém sporu povolila internetové šíření elektronických dat, s jejichž pomocí si lidé mohou vyrobit plastovou poloautomatickou pušku na 3D tiskárně.

"Způsob, jakým lze tyto zbraně vyrábět, může zapříčinit nenapravitelné škody," konstatoval seattleský soudce Robert Lasnik, který vydal zákaz publikovat soubory pro tisk zbraní do doby, než bude rozhodnuto o osudu žaloby.

Právní zástupce federálního ministerstva spravedlnosti se soudci snažil vysvětlit, že vláda se s firmou Defense Distributed dohodla na zrušení zákazu proto, že omezení se mělo vztahovat na zbraně, které by mohly být použity ve válce, což se podle něho o zbraních vyrobených 3D tiskem říci nedá.

Demokratičtí politici v úterý vyzvali prezidenta Donalda Trumpa, aby se zasadil o trvalý zákaz volného používání souborů pro tisk plastových zbraní. 

Zatímco demokratičtí politici považují aktivitu Defense Distributed za ohrožení americké bezpečnosti, neboť zbraně se podle nich mohou snadno dostat do rukou zločinců, řada expertů jejich obavy mírní. Relativně snadno dostupně klasické zbraně mají totiž podle znalců ve srovnání s těmi z tiskárny daleko vyšší životnost a také spolehlivost. Plastové exempláře vyrobené pomocí 3D tisku se podle nich rozpadnou po několika výstřelech.

Témata:  zbraně 3D tiskárny USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy