Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Dánsku začal platit zákaz zahalování obličeje. Muslimky protestují, šátky sundat nehodlají

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Kodaň - V Dánsku dnes vstoupil v platnost zákon, který zakazuje zahalování obličeje na veřejnosti. Lidé, kteří tento zákon poruší poprvé, riskují pokutu do 1000 dánských korun (3460 Kč). Při opakovaném porušení hrozí pokuta až 10.000 dánských korun či trest vězení až šest měsíců.

Ačkoli se zákaz týká jakéhokoli zahalení celého obličeje, například i lyžařských masek, kritici ho nejvíce spojují s ženskými muslimskými oděvy, jako je burka či nikáb.

"Svůj nikáb si nesundám. A pokud to někdy udělám, tak jen proto, že sama budu chtít," uvedla studentka pedagogické školy Sabina (21). Spolu s dalšími odpůrkyněmi tohoto opatření, i nemuslimskými ženami, se dnes chystá v Kodani do protestního průvodu. 

Dánská vláda ale opatření hájí s tím, že zahalování obličeje "není slučitelné s hodnotami dánské společnosti". Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen už dříve také uvedl, že "je neuctivé skrývat svou tvář během komunikace ve veřejném prostoru."

Nová legislativní norma povoluje, aby si občané zahalovali obličej, pokud k tomu mají "zřetelné důvody", jako je například mrazivé počasí. Zakrývat obličej si mohou také v případě, že tím plní jiné zákonné nařízení, jakým je například používání motocyklových helem. Zákaz se netýká ani masek během karnevalů.

Dánská vláda už v roce 2008 zakázala zahalování obličeje soudkyním, což ale nemělo v praxi dopad, protože u dánských soudů vyznavačky islámu nepůsobí.

Témata:  Dánsko muslimové

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy