Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda i Trump musí respektovat migrační politiku, rozhodl soud

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americká vláda musí plně respektovat program poskytující víza mladým přistěhovalcům, kteří do USA přišli před lety s rodiči jako děti.

Rozhodl o tom podle agentury Reuters v pátek federální soudce. Prezident Donald Trump chce tento program nazývaný DACA zrušit, federální soudy ale zastavení programu zatím zablokovaly. Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti v reakci na páteční verdikt soudu uvedl, že vláda se bude nadále snažit program DACA zrušit.

Soudce John Bates v pátek potvrdil svůj dřívější verdikt z letošního dubna. V něm dal vládě 90 dní na to, aby lépe zdůvodnila, proč chce program DACA zrušit. V pátek soudce uvedl, že trvá na svém rozhodnutí, aby program pokračoval. Vláda má do 23. srpna čas na odvolání proti tomuto verdiktu.

Program DACA, který schválil předchozí prezident Barack Obama v roce 2012, se týká asi 800.000 přistěhovalců, kteří do USA přišli jako děti. Program těmto lidem umožňuje získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení. Trump ale loni v září oznámil, že program zruší a dal Kongresu čas do března, aby situaci těchto migrantů vyřešil zákonem. Lhůta uplynula, aniž by Kongres příslušnou normu přijal.

Témata:  USA uprchlíci Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy