Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf severokorejské diplomacie zkritizoval výzvu k sankcím

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Singapur - Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes v Singapuru varoval Rusko, Čínu a další země před jakýmkoli porušováním mezinárodních sankcí uvalených na Severní Koreu za její zbrojní programy.

Šéf severokorejské diplomacie Ri Jong-ho, který se v Singapuru účastní jednání ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), zareagoval prohlášením, že nejnovější kroky USA jsou "alarmující". Pompeo a Ri Jong-ho se v Singapuru formálně nesešli, na okraj jednání si ale potřásli rukama a vyměnili pár slov a úsměvů, informovala agentura Reuters.

"Navzdory opatřením dobré vůle" přijatým Severní Koreou "Washington hlasitě volá po zachování sankcí, čímž prozrazuje hnutí v USA, která se chtějí vrátit zpět, daleko od záměrů svého vůdce," citovala z prohlášení severokorejského ministra agentura AFP. "Netrpělivost nikterak nepomáhá nastolení důvěry," zdůraznil Ri Jong-ho.

Americký diplomat Sung Kim, který hrál významnou roli v jednáních USA se Severní Koreou, mu v Singapuru předal dopis prezidenta Trumpa pro severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertové šlo o Trumpovu odpověď Kim Čong-unovi.

Témata:  USA Severní Korea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy