Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po požárech u Atén přichází personální zemětřesení, rezignoval i šéf civilní obrany

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecká vláda čelí po smrtících požárech kritice, podle níž situaci nezvládla. Minulý týden rezignoval jeden z členů Tsiprasova kabinetu, dnes podal demisi šéf řecké civilní obrany Jannis Kapakis.

Kapakis (60) byl šéfem civilní obrany od roku 2015. Minulý týden na něj a několik dalších státních úředníků podali trestní oznámení příbuzní dvou obětí. Místní úřady viní za to, že včas nevarovaly obyvatele zasažených oblastí před blížícím se ohněm a nepodnikly rychlou evakuaci.

V neděli byli odvoláni šéfové řecké policie Konstantinos Tsuvalas a šéf hasičů Sotiris Terzudis. Už v pátek rezignoval státní ministr pro veřejný pořádek a ochranu občana Nikos Toskas.

Lesní požáry v okolí Atén vypukly 23. července. Úřady zprvu postup bezpečnostních a záchranných složek hájily s tím, že se situace vyvíjela kvůli silnému větru příliš rychle, což v některých případech znemožňovalo zásahy.

Příčina neštěstí zatím není objasněna. Původně zaznívaly i z vlády hlasy, že požár byl založen úmyslně. Nyní se ale v médiích spekuluje, že šlo zřejmě o nedbalost. Oficiální počet obětí se zvýšil v neděli na 91.

Témata:  Řecko požáry v řecku

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy