Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský venkov čelí nájezdu zlodějů

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Farmáři a další podnikatelé na britském venkově čelí zvýšené aktivitě zlodějů. Na obranu proti nim nezřídka volí středověké metody. Kopou suché příkopy, budují hliněné valy nebo používají zvířata jako alarmu.

Vyplývá to z výroční zprávy pojišťovny NFU Mutua. Kriminalita páchaná na farmách a dalších podnicích na britském venkově způsobila loni škody ve výši 44,5 milionu liber (skoro 1,3 miliardy korun). To představuje meziroční nárůst o 13,4 procenta, přičemž venkovská kriminalita dosáhla nejvyšší míry za poslední čtyři roky. Nejčastěji prý zloději cílí na čtyřkolky a terénní vozidla, následuje ostatní technika a nářadí.

Podle analytika Tima Price způsobuje nárůst zločinnosti nový přístup zlodějů. "Není pochyb, že kriminalita na venkově doznala za poslední desetiletí obrovských změn. (...) Teď vidíme organizované zločince, kteří působí v různých hrabstvích, mají vazby na drogy, praní špinavých peněz a v některých případech i pašování lidí," řekl.

Na změnu chování zločinců reagují majitelé pozemků. Budují hliněné valy a suché příkopy, aby zabránili ve vstupu zlodějům, kteří používají terénní čtyřkolky. BBC uvedla, že farmáři tyto historické metody kombinují s kamerovými systémy nebo pohybovými senzory. Podle The Guardian jsou ale k vidění také levnější poplašné systémy po vzoru těch středověkých v podobě hus, lam a psů.

"Je to děsivé. Každé ráno se budíte a očekáváte, že když vyjdete ven, zjistíte, že něco zmizelo," řekl BBC farmář ze severu hrabství Yorkshire David Airey. Při opakovaných krádežích přišel o čtyřkolky, vlečky, vrtačky, motorové pily, tunu cukrové řepy a skoro stovku ovcí.

Témata:  Velká Británie kriminalita

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy