Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Ukrajině to vře. Neonacisté vyhání Romy z táborů

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinské ultranacionalistické a neonacistické skupiny v letošním roce zaútočily na 11 romských táborů a násilně vyhnaly jejich obyvatele.

V reportáži z Ukrajiny to dnes napsala agentura AP. Na sociálních sítích se k některým z akcí přihlásila krajně pravicová skupina označovaná jako S14 (Sič). Jednala údajně po dohodě s policií, která ale spolupráci s radikály popírá.

Ke zvlášť brutálnímu útoku došlo v lesnatém regionu na západě Ukrajiny nedaleko Lvova, kde neonacisté zaútočili řetězy a kovovými tyčemi. Zabili přitom třiadvacetiletého muže. První útok S14 proti Romům se stal letos v dubnu a policie při něm zadržela aktivistu Serhije Mazura. Byl obviněn z výtržnictví a odsouzen k domácímu vězení. Střelba na Romy byla ohlášena z Ternopilu východně od Lvova.

Útočníci se brání tvrzením, že likvidují ilegální romské tábory, protože policie to nedělá. Skupiny jako S14 jsou na Ukrajině stále populárnější, uvádí agentura.

Podle Vadyma Karaseva z kyjevského Ústavu globálních studií jsou ukrajinské státní instituce slabé a policie neúčinná. Úřady za těchto okolností dávají stále častěji zelenou ultrapravicovým skupinám a za spáchané zločiny je netrestají.

Témata:  Ukrajina romové

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy