Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní partner přiznal, že Manafortovi pomáhal s podvody a ukrýváním peněz v zahraničí

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Alexandria - Rick Gates je klíčovým svědkem obžaloby v procesu s Paulem Manafortem, někdejším spolupracovníkem amerického prezidenta Donalda Trumpa. V pondělí před soudem v Alexandrii přiznal, že Manafortovi pomáhal falšovat daňová přiznání a skrývat jeho peníze v zahraničí.

Manafort čelí obvinění ze zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014, jakož i z daňových a bankovních podvodů. Obhajoba trvá na tom, že strůjcem podvodů byl Gates.

Jeho svědecká výpověď před soudem má dnes pokračovat. Očekává se, že obhajoba se bude snažit zpochybnit Gatesovu důvěryhodnost a připsat mu vinu. Gates v pondělí řekl, že peníze přesouval bez Manafortova vědomí vykazováním falešných výdajů. Falšoval také žádosti o půjčky a další dokumenty, aby Manafortovi pomohl z bank dostat peníze.

"Nevykazovali jsme příjmy nebo konta v zahraničních bankách," prohlásil Gates s tím, že si byl vědom, že se spolu s Manafortem dopouští kriminální činnosti. V pondělí také jmenoval přes deset společností, které oba zřídili na Kypru, St. Vincentu, Grenadě a v Británii, aby v nich skryli Manafortovy příjmy z poradenské činnosti na Ukrajině. 

Proces je v médiích vnímán jako test týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Trump už projevil o proces zájem, Manafortovi vyjádřil podporu a prohlásil, že se s ním jedná hůř než s gangsterem Al Caponem.

Témata:  USA Donald Trump Paul Manafort

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy