Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokuty pro zahalené muslimky v Dánsku? Já je zaplatím, vzkazuje alžírský podnikatel

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Kodaň - Od začátku srpna platí v Dánsku zákaz zahalování obličeje na veřejnosti. Alžírsko-francouzský podnikatel Rašíd Nakkáz oznámil, že bude platit pokuty, které muslimky dostanou za nošení nikábu. .

Dánsko 1. srpna rozšířilo řady evropských zemí, které zakazují na veřejnosti zahalovat obličej. Dánská vláda zdůraznila, že opatření není namířené proti žádnému náboženství a že zahalování obličeje "není slučitelné s hodnotami dánské společnosti". Kritici ale zákon nejvíce spojují s ženskými muslimskými oděvy. 

Lidé, kteří tento zákon poruší poprvé, riskují pokutu do 1000 dánských korun (asi 3400 Kč). Při opakovaném porušení hrozí pokuta až 10.000 dánských korun či trest vězení až šest měsíců. Každý, kdo bude výhrůžkami či násilím nutit druhou osobu nosit závoj zahalující obličej, může být rovněž pokutován, případně uvězněn až na dva roky.

V Dánsku žije zhruba 200 muslimek, které si na veřejnosti zahalují obličej. "Pojedu do Kodaně 11. září, abych zaplatil všechny pokuty, a pak je budu platit každý měsíc. Ačkoli sám takové oděvy neschvaluji, vždy budu pro všechny bránit právo na svobodu nosit nikáb," uvedl 46letý Nakkáz, který se narodil a studoval ve Francii.

V roce 2013 se vzdal francouzského občanství, protože chtěl kandidovat na alžírského prezidenta. Kandidaturu ale nakonec nezískal. Už v roce 2010 vložil milion eur (asi 26 milionů korun) do fondu na pokuty za podobný zákaz ve Francii.

Témata:  Dánsko muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy